İran S-400 Almak İstiyor

3 Dk. Okuma Süresi

Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri ve medyası, Birleşmiş Milletler’in İran’a yönelik ambargosunun ekim ayında kalkması üzerine Tahran’ın S-400 dahil olmak üzere Rus askeri donanımını satın alacağını iddia ediyor.

İran’ın 2019’da 220 milyon dolarlık ABD insansız hava aracını (Global Hawk) düşüren bir sistem de dahil olmak üzere, bazı gelişmiş hava savunma yeteneklerine zaten sahip olduğu biliniyor.

İran Savunma Bakanı’nın Rusya Ziyareti

İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Amir Hatami, Moskova dışında yer alan ARMY-2000 askeri fuarı için Rusya’ya yaptığı ziyarette S-400 Triumf (NATO raporlama adı SA-21 Growler) hava savunma sistemini denetledi.

Pazar günü gerçekleşen ziyaretin görüntülerinde Hatami ve İran heyetinin üyelerinin Rus yetkililerle görüşüyor. Ayrıca Rus Savunma Bakanı, S-400’ün sistem özellikleri ve çalışma ilkeleri hakkında bilgi veriyor. Heyet, S-400’e ek olarak, Pantsir S1E kombine orta menzilli karadan havaya füze sistemi ve uçaksavar topçu sistemini de inceledi.

Ayrıca Hatami, Kamov KA-226T yardımcı helikopterini de kontrol etti ve bildirildiğine göre Sukhoi Su-30 savaş uçağı hakkında da soruşturma yaptı. Hatami, ziyareti sırasında Savunma Bakanı Sergei Shoigu da dahil olmak üzere üst düzey Rus yetkililerle görüşmelerde bulundu. Bakan ayrıca, ARMY-2020 ile eş zamanlı olarak düzenlenen 6. Uluslararası Ordu Oyunlarında yarışmak için Rusya’ya gelen İran Sınır Polisi güçleriyle de görüştü.

Ziyarete İlişkin Görüntüler

Breaking Defense, bu ayın başlarında gerçekleştirilen “gelişmiş düşman hava savunmaları”na karşı beka kabiliyetini artırmayı amaçlayan son ABD ve İsrail ortak F-35 tatbikatlarının, kısmen İran’a satılan gelişmiş Rus hava savunma sistemlerinin olasılığını ele almayı amaçlamış olabileceği tahminlerinde bulundu.

Tahran ve Moskova Ortaklığı

İran’ın Rusya Büyükelçisi Kasem Jalali, geçtiğimiz ay Tahran’ın “savunma yeteneklerini geliştirmek” için Rus silahlarını satın almayı düşündüğünü doğruladı ve Moskova’dan “sıkıntılı zamanlarda her zaman yanlarında olan” bir ortak olarak bahsetti. Celali, Tahran’ın ne tür savunma teçhizatı ile ilgilendiğini ise belirtmedi.

2019 sonlarında, ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı, İran’ın 18 Ekim 2020’de BM silah ambargosu sona erdiğinde S-400’ler, K-300P Bastion kıyı savunma sistemleri, Su-30 savaş uçakları ve T-90 ana muharebe tankları satın almakla ilgilenebileceğini öne süren bir değerlendirme yayınlamıştı.

İran Savunma Sanayiinde İlerlemeye Çalışıyor

İran’ın savunma bakanlığı son yıllarda kendi gelişmiş askeri teçhizatının yaratılması konusunda ilerlemeye çalışıyor. Geçen yıl, İran Havacılık Endüstrileri Örgütü tarafından üretilen Khordad-3 hava savunma sistemi, Hürmüz Boğazı’ndaki İran hava sahasında 220 milyon dolarlık Northrop Grumman Global Hawk gözetleme uçağı düşürmüştü. Aynı yıl Tahran, ABD Patriot’undan daha üstün özelliklere sahip S-300’ün İran benzeri olarak nitelendirilen Bavar-373 hava savunma sisteminin üretime geçmesini emretmişti.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Uzay bilimleri, roket teknolojileri ve havacılık ile ilgilenmekteyim.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version