Hindistan Tartışmalı Çin Sınırına “Akash” Hava Savunma Sistemi Konuşlandırdı

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
2 Dk. Okuma Süresi
Akash Atış Testi (2014)

Hindistan ve Çin arasında tartışmalı olan Ladakh bölgesine Hindistan tarafından Akash orta irtifa hava savunma sistemi konuşlandırıldı. Konuşlandırma, Hindistan ve Çin’i ayıran “Line of Actual Control” (LAC) hattı boyunca Çin savaş uçaklarının ve helikopter faaliyetlerinin artması sonucunda gerçekleşti.

Hindistan hükumet kaynaklarına göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Sukhoi Su-30 ve çeşitli stratejik bombardıman uçaklarını birkaç hafta içinde bölgeye yakın noktalara kaydırdı. Bu uçakların Hindistan topraklarında uçtuğu da tespit edildi.

Akash hava savunma sistemi; savaş uçakları, helikopterler ve İHA’ları düşürmek için 1990’lı yıllarda Hindistan tarafından geliştirilmesine başlandı ve 2009 yılından beridir aktif hizmettedir. Konuşlandırılan Ladakh bölgesi oldukça dağlık bir arazi ve sistemin ne kadar performans gösterebileceği merak konusu. Bu konuda Akash füze sisteminin en önemli avantajı, paletli araçlardan (BMP-2) kamyonetlere kadar birçok platform üzerine monte edilebiliyor olması.

HSS’nin Konuşlandırıldığı Bölge (Kırmızı Çember)

Ayrıca Hindistan hükumet kaynakları “dost ülkelerden” temin edilen daha gelişmiş hava savunma sistemlerinin bölgeye konuşlandırılabileceğini de belirtiyor. Bu kısımda İsrail’in SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby) orta irtifa hava savunma sistemi kastediliyor. Hindistan halihazırda SPYDER kullanıcıları arasında.

Akash Hava Savunma Sistemi Özellikleri:

  • Yakıt Teknolojisi: Katı Yakıt
  • Vuruş Menzili: 40 Kilometre ~
  • İrtifa: 18 Kilometre
  • Füze Uzunluğu: 5.8 metre
  • Füze Ağırlığı: 720 Kilogram
  • Savaş Başlığı: 60 Kilogram
  • Füze Çapı: 350 Milimetre
  • Kullanıcılar: Hindistan

Kaynak: https://www.aninews.in/news/national/general-news/india-moves-air-defence-missile-systems-into-eastern-ladakh-sector20200627162455/

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version