Güney Sınırımızda Bir Tehlike AT-4

Vahit TURHAN - Kurucu
5 Dk. Okuma Süresi

İsveç ABD yapımı AT-4

-İsveç Saab Bofors Dynamics yapımı 84 mm tek atımlık, güdümsüz, geri tepmesiz, yivsiz, tek kişi tarafından taşınabilen hafif tanksavar silahıdır.

AT-4

Piyade birliklerinin zırhlı araç   ve düşman piyadelerini yok etmek veya devre dışı bırakmak amacıyla tasarlanmıştır.

1981 ve 1982 yılında İsveç ordusunda test atışları yapılan silah 1983’te üretime geçirmiştir.

-Silah fırlatıcı ve mühimmattan oluşur. Tek atım sonrası fırlatıcı kullanılmaz.

-Uzunluğu 102 cm dir.

-Ağırlığı 6.7 kg dir. Bir diğer çeşidi AT-4 CS ise 8 kg ağırlığındadır. (AT-4 CS sınırlı alandan (oda) atış yapabilen yeni versiyonudur. Şehir savaşları için idealdir.)

-Azami menzil 2100 metre ( roket düşüşe geçtikten sonra en fazla gidebileceği mesafe)

-Etkili menzil 300 metredir.

-40 ve +60 derece iklim testlerinden geçmiştir.

-Silah üzerine gece görüş ve kızıl ötesi gibi optik nişangahlar takılabilmektedir.

-M136 AT-4 ün ABD versiyonudur. 1983’e kadar ABD ordusunda hala kullanımda olan m72- Law silahının yetersiz kalmaya başlamasıyla  yerini dolduracak silah arayışına giren ABD İsveç Saab üretimi AT-4 üzerinde karar kıldı ve silahın üzerinde ABD Ordusu gereksinimlerine uyması için çeşitli değişiklikler yapıldı. Adı M136 oldu. Saab Bofors Dynamics (İsveç) ve ATK Inc (ABD) ortak çabası olarak geliştirilmesi
devam etmiştir. O tarihten itibaren ABD firmaları M72 Law üretimine son vermiştir.
-Silahın Üretimi ABD ve İsveç’tedir.

-HEDP 512, AT-8, AT-12, AT-4 AST, AT-4 HP gibi mühimmat başlıkları vardır. Burada dikkat edilmesi gereken AT-4 AST çift başlıklıdır. Binalar için üretilmiştir İlk başlık duvarı delerken ikinci başlık yol alır ve oda içersinde etkili bir biçimde patlamaktadır. AT-4 HP ise 600mm (6cm) zırha nüfuz ettiği belirtilmektedir.

Görüntü olarak AT-4 e benzeyen  Brezilya’da IMBEL tarafından geliştirilen ALAC vardır. Son derece benzer bir silahtır. Yine aynı şekilde ABD üretimi M141 görüntü olarak AT-4 e benzer.

                                                           Brezilya İmbel ALAN

NOT: İsim benzerliği dolayısıyla SSCB (Rusya) tarafından geliştirilmiş SACLOS sınıfı kablo güdümlü bir tanksavar füzesi olan  9M111 Fagot ‘un NATO ismi  AT-4 Spigot ile karıştırılmamalıdır.

                                                               AT-4 Spigot (SSCB)

Modern ana muharebe tanklarına karşı genellikle etkisiz olduğu söylenmekle birlikte (muhtemelen ilk üretilen mühimmatlar için söylenmiştir.) bir diğer görüşe göre MİLAN ATGM kadar etkili olduğu yönünde söylentiler vardır.(Geliştirilen başlıklar sayesinde özellikle AT-4 HP sayesinde.)

Bugün güney sınırlarımızda İŞİD ile Mücadele kapsamında AT-4 Peşmerge ve YPG güçlerine 1000 adetten fazla ABD tarafından verilmişti. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de Hakkari-Şırnak-Mardin kırsalında  TSK tarafından terör örgütü PKK’ya yönelik yapılan ayrı ayrı operasyonlarda toplam 20 adet  AT-4 ele geçirilmişti. (Bazı AT-4 lerin seri numaraları kazınmış vaziyetteydi.)

                                        Seri numarası silinmiş AT-4 Hakkâri/ Şemdinli

Pentagon’un PKK’ya Türk tanklarına karşı kullanılmak üzere verdiği AT-4 tipi tanksavarlar, sınır hattı boyunca mevzilenen teröristlere dağıttı.

                                       Türkiye’de TSK operasyonları ile ele geçirilmiş AT-4

AT-4 tanksavarlarının bir kısmı, Afrin-Raco bölgesinde inşa edilen yeraltı silah depolarında saklanıyor. Pentagon’un, kara gücü PKK’ya desteği AT-4’ten ibaret değil.  Anadolu Ajandının analizlerine göre TOW tipi antitank silahı da YPG güçlerine ABD tarafından verilmiştir. (Javelin füzesinin verildiğine dair elde delil yok. Javelin Suriye’de bulunan ABD ordusunun kendi birliğinde bulunuyor YPG’ye teslim edilmiş vaziyette yok. Verildiğine dair bazı haberler olsa da  bekleyip Afrin operasyonunda göreceğiz.)

Bu hususta Fırat Kalkan’ı çerçevesinde El-Bab operasyonunu göz önüne aldığımızda verilen  Şehit, tank ve TTZA kayıplarına bakarak  önümüz aylarda Afrin’e TSK’nın müdahale edeceğine kesin gözüyle bakarsak almış
olduğumuz dersler ve örgütün elinde bulunan AT-4, Tow gibi silahlara bir nebze karşı koymak, kayıplarımızı önlemek için ihtiyaç kapsamında ASELSAN Ekim 2017’de Ukrayna’nın SFTE Spets Techno Export firması ile “Zaslon-L” Aktif Koruma Sistemleri tedarikine yönelik bir anlaşma imzalamıştı. Yine aldığımız haberlere göre Zaslon’un TSK envanterine girmesi Mart 2018’ bulacak.

Hazırlayan: ÖZCAN / TURKUAZ

Bu Yazıyı Paylaş
By Vahit TURHAN Kurucu
Takip et:
Turkish Defence Agency kurucusu, İstanbul Üniversitesi mezunu. Türkiye'nin en büyük savunma sanayi firmalarıyla iletişim halinde.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version