FNSS ZAHA – Zırhlı Amfibi Hücum Aracı

3 Dk. Okuma Süresi

FNSS tarafından tasarlanan ZAHA, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın modern savaş harekat konsepti doğrultusunda DZKK kriterlerine göre geliştirilmiştir. Mevcut gelişmelere göre TCG Bayraktar-Sancaktar LST gemilerinde, TCG Anadolu LHD gemisinde ve muhtelif çıkarma gemilerinde kullanılabilecektir. Özüyle çıkarma yapılacak bölgeye çıkarma gemisiyle getirilerek gemideki birlikleri karaya çıkarma hizmeti edecektir.

Zaha, güncel savaş sahasında ana platform ile çıkarma yapılan kara parçası arasındaki bölgeyi en kısa sürede, en hızlı şekilde ve en güvenli halde almayı planlamaktadır. Harekat kapsamında birlikleri kıyıya yakın bölgeye getiren havuzlu çıkarma gemisinin havuzundan denize inerek taşıdığı birlikleri hızla karaya ulaştırır. Balistik korumalı zırhının içinde bulunan personel kabininde koruduğu birlikleri ateş altında kıyıya ulaştırırken ayrıca kıyıda da ateş desteği sağlamaktadır.

Zaha, harekatın genel kısmını suda geçirmek üzere geliştirildiğinden normal zırhlı araçlara göre daha ince ve suyu yarabilecek şekilde tasarlanmıştır. Araca entegre edilen iki adet su jeti de aracı suda 7 knot (12 km/s) hıza ulaştırmaktadır. Mevcut güç grubu ise aracı karada 70 km/s hıza ulaştırabilmektedir. %60 dik engele tırmanıp %40 yan eğimde tutunabilen ZAHA, 90 cm boyundaki dik engelden atlayıp 2 metre hendeği de aşabilmektedir.

ZAHA, entegre edilen aygıtlarla birlikte zırhlı personel taşıyıcı, komuta aracı ve kurtarma aracı olarak kullanılabilir. Araç personel ve mürettebatını karaya ulaştırmak ve onlara ateş desteği sağlayabilir. Bunun için 40 mm bomba atar ve 12.7 makineli tüfek taşımaktadır.

Araç, çıkarma anında zorlu hava şartlarıyla mücadele edebilir, deniz durumu 4’e kadar görev yapabilir. Bununla birlikte dalgalı denizlerde alabora olma durumunda kendini düzeltebilir. Araçta bulunan rampa ve 7 tahliye kapağı kabinde bulunan personelin derhal aracı terkedebilmesine olanak verir. Araç ayrıca çıkarma anında risk oluşturan kıyı mayınlarına karşı geçit açma sistemine sahiptir. Aracın çelik gövdesinin korozyondan etkilenmemesi için gerekli boya, astar ve kaplamalardan oluşan pasif katodik korumaya sahiptir. Bununla birlikte modern savaş sahasının ciddi tehditlerine karşın KBRN korumasına da sahiptir.

https://tdefenceagency.com/wp-content/uploads/2020/11/ZAHA.mp4

Teknik Özellikler

Motor tipiDizel
TransmisyonOtomatik
Muharebe Ağırlığı30 ton
Uzunluk8,3 metre
Yükseklik3,3 metre
Suda sürat12 km/s
Yan Eğim Tırmanma%40
Dik Eğim Tırmanma%60
Dik Engel Aşma90 cm
Hendek Aşma Kabiliyeti2 m
Ana Silah2,7 mm makineli tüfek/40 mm bombaatar
Personel kapasitesi18+3
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version