Çin, Rusya ile Arasındaki Farkı Açıyor

2 Dk. Okuma Süresi

Rusya’nın bu zamana kadar ürettiği toplam Su-57 sayısı sadece 15 ila 16 adettir. Bu uçakların en az 10 adedi prototiptir. Planlara göre 2024 yılının sonuna kadar Rus Hava Kuvvetleri’nin elindeki Su-57 sayısı 22’ye yükselecek. Rus Hava Kuvvetlerinin toplam siparişi olan 76 uçak ise 2028 yılına kadar teslim edilmiş olacak.

Peki ya Çin Halk Cumhuriyeti? Çin ise birçok kaynağa göre 150 adetten fazla J-20 Mighty Dragon uçağını hava kuvvetlerine başarıyla teslim etti ve üretime devam ediyor. Buna karşın dünya medyasında kendine Su-57 kadar yer bulamıyor. J-20 hem Türkiye’de hem dünyada Su-57 kadar konuşulmadı, tartışılmadı. Su-57 her anlamda daha popüler. Bunun başlıca sebepleri:

  • İnsanların zihinlerinde kalan soğuk savaş dönemi Rusya’sı
  • Sukhoi/Suhoy serisi uçakların Çin J serisi uçaklara kıyasla daha kökenli olması
  • Rusya’nın propagandada Sputnik, RT gibi platformlara sahip olması
  • Çin’in medyaya fotoğraf/bilgi paylaşımında oldukça ketum davranması ve gövde gösterisini tercih etmemesidir.

Rusya ile Çin arasındaki fark sadece hava kuvvetlerinde değil, deniz kuvvetlerinde de ciddi şekilde açılmaktadır. Örneğin Rusya’nın tek uçak gemisi Admiral Kuznetsov 2019 yılından beri bakım ve revizyon görmekteydi. Son gelen görüntülerden anlaşılan geminin bakımı birkaç yıl daha sürecek. Çin ise aktif olarak 2 adet uçak gemisine sahip ve 3. Uçak gemisi neredeyse tamamlanmak üzere. Üstelik bu yeni uçak gemisi sadece ABD ve Fransa’nın sahip olduğu katapult (mancınık) tipi fırlatma teknolojisine de sahip. Velhasıl bu geminin hemen ardından 4. uçak gemisinin inşaatı da başlayacak (belki de çoktan başlamış olabilir) Ve bu 4. Uçak gemisi, iddialara göre tıpkı Amerikan ve Fransız uçak gemileri gibi nükleer güç ile çalışacak.

Destroyer/Kruvazör sınıfına bakıldığında ise yine Çin Donanmasının Rus Donanmasından kat kat daha fazla parçadan oluştuğu görülmektedir. Siz bu satırları okurken Çin aynı anda 5 destroyer daha inşa etmektedir.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version