Çek Cumhuriyeti İsrail’den SPYDER Hava Savunma Sistemi Alıyor

3 Dk. Okuma Süresi

Çek Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, Çek Ordusu’na SPYDER hava savunma sistemi tedarik etmek için İsrail ile müzakereleri başlatma kararını açıkladı.

Çek Ordusu her biri kendi 3D radarı, komuta ve kontrol sistemi ve dört fırlatıcı lançer ile donatılmış dört adet kısa-orta menzilli hava savunma sistemi (SHORAD / MRSAM) bataryasının satın alınmasını öngörüyor. Yeni füze sistemi, Çek Ordusunda 40 yıldır hizmette olan Sovyet yapımı 2K12 “Kub” (NATO raporlama adı: SA-6 “Gainful”) hava savunma sistemlerinin yerini alacak.

Çek Cumhuriyeti ile İsrail’in hükümetten hükümete (GTG) anlaşma müzakerelerinin, 2021 başlarında tamamlanıp imzaların atılması bekleniyor. İlk teslimatın ise 2023 yılında yapılabileceği belirtiliyor. Toplam anlaşma bedeli ise 430 milyon dolar.

Müzakerelerin önemli bir kısmının konusu Çek endüstrisinin üretime katılım payı olacak. Savunma Bakanlığı, Çek endüstrisinin payının en az %30 olmasını istiyor. Aynı zamanda en az 20 yıllık lojistik-teknik destek ve bakım gibi hususların Çek Cumhuriyeti’nde yapılması isteniyor.

Çekya Savunma Bakanı Lubomír Metnar, 25 Eylül’de alınan karar hakkında hükümete verdiği bilgide şunları belirtti: “Uçaksavar füze sistemleri, süpersonik uçaklarla birlikte hava savunmasının temel direklerini oluşturur. Bu nedenle, mevcut hava saldırı araçlarına karşı koyabilecek yeni nesil bir uçaksavar füze sisteminin satın alınması, devlet savunması için önemli bir stratejik adımdır.

Çek Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada yeni uçaksavar füze sisteminin, özellikle askerlerin ve kentsel bölgelerin, nükleer santrallerin, sanayi merkezlerinin, havalimanlarının ve diğer önemli tesislerin korunması başta olmak üzere Çek Cumhuriyeti hava sahasının sürekli savunmasını sağlamak için tedarik edileceği belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail devletine ait Rafael Advanced Defence Systems firmasından SPYDER uçaksavar füzesi sistemi en uygun sistem olarak seçilmeden önce, tedarik için yedi üreticiden toplam dokuz modern uçaksavar füzesi sistemini ayrıntılı olarak değerlendirdiği söylendi. Açıklamada, seçimin pazar araştırması, müttefiklerle yapılan istişareler, bilgi için resmi üreticilerden talep (RFI/Bilgi Talebi), bir endüstri günü ve fizibilite çalışmasına dayandığı da eklendi.

SPYDER Hava Savunma Sistemi

SPYDER-SR HSS MAN Kamyonuna monteli

Rafael tarafından geliştirilen SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby) orta irtifa hava savunma sistemidir. Python-5 ve Derby füzelerini kullanır. Maksimum 30 ile 50 kilometre hedef önleme menziline ve 16 kilometre hedef önleme irtifasına sahiptir. Araç üzerinde 4 adet füze lançeri bulunmaktadır. Birçok kamyon kasası üzerine entegre edilebilmektedir.

SPYDER günümüzde aktif olarak Gürcistan, Hindistan, Singapur ve Vietnam tarafından kullanılmaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version