ATOM Akıllı Mühimmatın Kara Versiyonu Üretildi

2 Dk. Okuma Süresi

Türkiye’nin önde gelen savunma şirketlerinden Aselsan, hava tehtidlerine karşı geliştirdiği ATOM mühimmatının kara versiyonunu da geliştirerek savunma sanayisine yeni bir alanda daha üstünlük kazandırdı.  

Aselsan mühendisleri daha önce yakın hava savunmada etkin olarak kullanılan ATOM mühimmatını kara hedeflerine karşı stratejik bir mühimmata dönüştürmeyi başardı. Muharebe tankında kullanılmak üzere geliştirilen uzaktan komutalı silah sistemi SARP ile entegre edilmesiyle geliştirilen sistem, hendek, duvar, kaya, mağara gibi korunakları imha edebilecek.  

Ateşlenmeden önce ne zaman patlayacağı ayarlanabilen ve böylece namludan çıktıktan sonra istenen zamana göre kendini patlatan ATOM, içindeki 500 şarapneli hedefe doğru saçarak özellikle meskun mahal operasyonlarda güvenlik güçleri için büyük sorun teşkil eden keskin nişancılar bu sistemle birlikte uzak mesafelerden etkisiz hale getirilebilecekler. Ayrıca 40 mm Yüksek Hızlı Akıllı Mühimmat olan ATOM; uzaktan komutalı silah sistemi ve İHA tespit-takip yeteneğine sahip bir anti-drone sistemi ile birlikte, mini/mikro İHA’lara karşı etkili bir hava savunma unsuru olarak kullanılabilmektedir. 

Sistem ile ilgili Akıllı Mühimmat ve Aktif Koruma Sistemleri Program Müdürü Güven Solak ATOM’un  potansiyelini “Siper, sütre benzeri bir engelin arkasındaki hedefi geçtikten sonra tam istediğimiz noktada patlayıcı dolgunun infilakı sonrasında gövdesi 500’den fazla küçük çelik parçacığa ayrılabiliyor ve bunlar şiddetli bir şekilde etrafa saçılım gerçekleştirirken şarapnel etkisiyle hedefe karşı etkinlik gösterebiliyoruz.” şeklinde açıklıyor.  

Geçtiğimiz günlerde test atışlarının tamamlanmasıyla seri üretim için hazır hale gelen sistem, TSK’nın envanterine girmek için hazır olduğu gibi ihraç olabilme potansiyeli de taşıyor.  

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version