Altay Tankının Özellikleri

Vahit TURHAN - Kurucu
9 Dk. Okuma Süresi

                    Türkiye’nin Ana Muharebe Tankı: ALTAY



Türkiyenin milli imkanlarla geliştirdiği Roketsan Otokar ve diğer teknolojik savunma sanayi şirketlerinin birleşerek oluşturduğu bu ana muharebe tankı türkiye için oldukça başarılı bir gelişme olmuştur Türkiye Dış ülkelere bağlı olarak tank ihtiyacı büyük oranda azalacaktır  genel bilgileri 4 mürettebat olup (Nişancı Komutan Yükleyici Sürücü) dür Henüz motoru mevcut olmadığından Manevra kabiliyeti tam olarak bilinmemektedir 65-70 KMH ye kadar hız sınırı bulunmaktadır tankın çeşitli uzaktan kumandalı eklentileri bulunur örneğin 12.7 mm veya 40 mm bombaatar bu aparatlara rahatlıkla entegre edilebilir.. diğer yandan tankın geliştirilmiş Optik Nişangah aygıtları, mesafe bulucu, isabetli atış için hava durumunu bile ölçmektedir. Taret döndürme Servohidrolik olup Otokar üretimi Otomatik yangın söndürücü  kullanmaktadır diğer yandan Türkiyenin dağlık / engebeli / zor arazi şartları / çeşitli yabani iklimlere göre şekillendirilmiş bir tanktır. bu tankın çeşitli yerlerindeki zırh düzeninden dolayı ise Hücum Tankı sınıfına girer ( T-90, Leopard 2A4) gibi tankların yan zırhı belirgin derecede zayıftır ancak bu yan zırhın kusurunu ön zırh telafi etmektedir  tankın alt zırh ile yerin yakınlığına baktığımızda (60-70 cm)  zorlu dağ arazileri rahatlıkla geçebileceğini görüyoruz… bu yüzden tankın düz araziye bağlı olmaksızın manevra kabiliyeti rahatlayacaktır
Şekil olarak Güney korenin K2 Tankına benzeyebilir ancak zırh ve temelli teknoloji olarak oldukça farklıdır 


Tankta dikkat çeken özellik zırhıdır Bor Karbür (B4C) Oldukça dayanıklı, Isı direnci yüksek, En iyi Savunma Sanayinin Kullandığı Seramiklerden birisidir fakat. Bor Karbür den daha iyi savunma seramikleri olduğunuda unutmayınız (Silikon Karbür, Grafen, Elmas Nanopartiküller, UO2,) gibi seramikler bor karbür den daha üstündür, diğer yandan Bor karbür kırılgan bir seramiktir. bor karbürün tokluğunun arttırılması için H.İ.P makinesinde tokluğu az bir Seramik ile Kompozit Matris yapılması gerekir Bor karbür + Alumina Harika bir ikili olacaktır ancak bunun maliyetini düşünüp işlem süresini göz önüne alırsak Sadece Bor karbür Mantıklı geliyor.. Merak etmeyin bor karbürü kötülemedim sadece ufak dezavantajlarından ve halka yanlış aşılanan süper güçlü bor karbürün bütün gerçeklerini anlattım… 

Az sonra Altay tankının Zırhına Geçiş yapacağız bunun için lütfen şunu aklınızdan çıkarmayınız:
Milli Savunma Bakanlığı veya diğer ülkelerin savunma bakanlıkları hiçbir zaman tankların Zırh kalınlıklarını veya doğru zırh kalınlıklarını vermemektedir. Az sonra tahmini zırh kalınlıklarını ve malzemele dizilişlerini türlerini Vereceğim değerler tahmini değerler olup doğruluğu kanıtlanmamıştır…







                      Altay Tankının Kulesi

Altay tankının kule yapısı oldukça değişik ve gariptir kulenin etrafında sıkça bulunan Alüminyum depolama kutuları Leclerc tankını andırır… ancak diğer bir dizayn ise zırhının bulunduğu kısım Leopard taretine benzemektedir. kısacası altay tankının kulesi melez bir yapıya sahiptir biz altay tankının ön kulesinin M829A1 M829A2 Veya M830 Heat Mühimmatını Kolayca engelleyebileceğini düşünüyoruz Metis-1 Milan ATGM mühimmatlarınıda aynı şekilde engelleyebilir.

🔺 görüldüğü üzere tankın kulesini şişkin gösteren kısım alüminyum eşya kutularıdır tam olarak sağ ve sol kulenin zırh konumlarını görmek istiyorsanız hemen aşşağıdaki resimdedir..











🔻 bir diğer yandan burası boşluklu zırh etkisi sağlayarak HEAT başlıklı tanksavar veya mermilerin erkenden patlayarak ön kuleye daha az zarar vermesini sağlamaktadır.











  • Tankın Kulesine Üstten Bakış:

🔺 Üstten Kroki bakışıyla baktığımızda Ön taretteki zırh bloklarının oldukça kalın olduğunu ancak yan taret zırhın oldukça ince olduğunu görürüz bunun sebebi oldukça basittir; Altay bir Hücum tankıdır ve Hücum tankları yapısı gereği Ön Kule/Ön Gövde yerleri diğer tanklara nazaran oldukça kalın ve güçlü olmaktadır.. ancak bu altay tankının üreten mühendislerin yan zırhı boş verecekleri anlamına kesinlikle gelmez !.  diğer yandan ön taret zırhın arkasındaki yamuk kare blok kompozit entegreli olacaktır ancak kaynak izleri görüldüğünden dolayı bu ihtimal sıfıra inmiş oluyor. Yan zırha da bir göz attığımızda oldukça iyi kalınlıkta olduğunu görüyoruz. ⬇⬇



🔻                                             PERÇİNLİ KOMPOZİT BLOK YUVASI                                       🔻






  • Tankın Yan Kule Zırhı:

🔺 Tankın yan zırhında N.X.R.A olduğunu düşünüyoruz çünkü çoğu MBT mühendisleri yan taret zırhını RPG-HEAT-ATGM-HEAT-FS Tehditlerine karşı dayanıklı yapmaktadır bu yüzden Yan taret zırhında Poliüretan/Polimer Takviyeli Plakalar bulunduğunu düşünüyoruz kalınlığa da baktığımızda ise 450-550 mm HEAT korumasına denk geleceğini düşünüyoruz tankın yan kule zırhının  %53-%60 Derece eğimde ateş edilen RPG-7V veya RPG-30 mühimmatlarını rahatlıkla engelleyebileceğini düşünüyoruz









  • Arka Kule Zırhı: 

🔺 Arka kule zırhına baktığımızda oldukça ince olduğunu görürüz bunun sebebi Mühimmat deposunun Blow-Off teknolojisi olduğu için vurulsada önemsiz olacağını mürettebata herhangi bir sıkıntı yaşatmayacağıdır açıkacası bu kadar zayıf olması oldukça normal 25-30-40 mm lik mühimmatlara rahatlıkla koruma sağlamaktadır bu konuda içiniz rahat olsun 🙂 12.7 mm 25 mm Autocannon 30 mm Autokannone 40 mm Bofors Mühimmatarını rahatlıkla engelleyecektir…












                              Altay Tankının Gövde Zırhı


Altay tankının Gövdesinin Genel Zırh çeliği 4140 çeliğinden yapıldığını düşünüyoruz 4140 temelli çelikler gelen KE veya HEAT mermisini durdurma sürecinde güzel bir başlangıç sağlamaktadır ve darbeyi rahatlıkla absorbe edebilir Altay tankının Ön zırh düzeni için 2 ihtimal düşünüyoruz 1- Üçgenimsi N.E.R.A dizilimi. 2- Hafif kare N.E.R.A dizilimi

1- Üçgenimsi NE.R.A Dizilimi: Malzemeler ve aşşağıdaki gösterdiğimiz Kompozit malzemelerin sıralaması veya bunların varolduğunu kanıtlanmadı ancak Bor karbür ve HHS çelik kesin bilgidir…



2- Hafif Kare N.E.R.A Dizilimi: Aynı şekilde görülen bu zırh düzendeki farklılık malzemeler değildir en sonda olan yeşil plakanın yönüdür.




  • Tankın Ön Gövde Zırhı:  Tankın Ön gövdesi Leopard / C1 Ariete gibi  şekle sahip olduğunu düşünüyor ve altay tankının ön gövde zırhını buna göre şekillendirip kalınlık değerlerini aşşağıdaki resimdeki gibi tahmin ediyoruz… ancak zırh kalınlıkları normal olarak yere doğru düşüşe geçecektir.. çünkü tankın her tarafını 850 mm zırh kalınlığında yapmak tankı aşırı ağır yapar… diğer yandan Altay tankının ön gövdesi oldukça kuvvetli kombineli kaynaklı yapıya sahiptir RPG-7V ,Kornet,Konkurs,Metis-1,Tow un Bu tankı Önden Delemeyeceğini düşünüyoruz. ayrıca ön gövdesindeki bu düzenli hacim tankın ön gövdesinde gelen herhangi bir hasar sonucu tamiri oldukça kolaylaştırır..



  • Tankın Yan Zırhı: Tankın yan zırhının zayıf olduğunu düşünüyoruz patlayıcılı reaktif zırhın En azından rpg-7 yi engelleyecek fırsatı var ancak yüksek deliş gücü olan ATGM ler yan zırhı rahatlıkla penetrate edecektir. Ancak altayın yeni çıkan meskun mahal modelinde bu durum iyileştirildi. 




Diğer: 

Qatar Ve türkiyeyle iyi ilişkilere sahip olan Arap ülkeleri Altay AMT için sıraya girmiş durumda Altay Oldukça çok beğeniyor.

Altayın Meskun Mahal Modu çıkarıldı. Altay artık daha iyi..

Amerikan Reddit Vk.ru ve diğer halka açık tartışma sitelerinde Altay oldukça çok beğenilmiş ve Ruslar bu tankı çok sevdi

Diğer yandan K2 nin çakması diyenler de oldu ancak K2 ile Altayın teknolojik farklılıkları olduğunu görünce bazıları bu durumu kabullendi bazıları ise hala K2 ile aynı olduğunu düşünmektedir..


Uzun süredir Tankın motor sıkıntısı çekiliyor.. ve motor ile hangi firma ile anlaşma yapılırsa yapılsın ya iptal ediliyor yada sözleşme kabul edilmiyor.




Tekrardan hatırlatmak gerekir ise; “Diğer” ve “Açıklama”  bilgisi hariç diğer bilgiler kanıtlanmamıştır Bu yoldan çıktığım tecrübeler ile bilgili metalurji/malzeme mühendisleri ile görüşerek bu tankın hangi bölümünde hangi zırh türünün malzemenin içerdiği hakkında istişare yaparak ve tecrübelerimi katarak yazdığım bir yazıdır. anlayışınız için teşekkürler. 

Hoşçakalın……
ETİKETLENEN:
Bu Yazıyı Paylaş
By Vahit TURHAN Kurucu
Takip et:
Turkish Defence Agency kurucusu, İstanbul Üniversitesi mezunu. Türkiye'nin en büyük savunma sanayi firmalarıyla iletişim halinde.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version