ABD Uzayı Yeniden Tanımladı: “Uzay Zor”

2 Dk. Okuma Süresi

ABD’nin Colorado eyaletinde düzenlenen 36. Uzay Sempozyumu’nda ABD Uzay Kuvvetleri Uzay Operasyonları Şefi John W. Raymond bir konuşma gerçekleştirdi.

Raymond, yaptığı konuşmada ABD Uzay Kuvvetleri’nin yeni reklam filmini gösterime sundu. Söz konusu reklam filminin ana teması “uzay zor” başlığı altında uzay operasyonlarının ve sistemlerinin karmaşıklığı, aynı zamanda siber ve karıştırma saldırıları ile yörünge enkazı gibi ABD uydularına yönelik güvenlik tehditlerini vurguluyor.  

Reklam filminde Raymond’un; “Eskiden endişelenmemiz gereken tek şey astrofizik, Kepler Yasaları, gama ışınları, güneş patlamaları, roket bilimi, kara delikler ve Görelilik Teorisi’ydi. Ama şimdi, saatte 17.500 milin üzerinde yörüngede dönen yaklaşık 30.000 nesneyi de izliyoruz ve tüm yaşam biçimimiz, uydularımızı gece gündüz saldırılardan korumamıza bağlı. Evet uzay zor.” şeklindeki konuşması yer aldı.

John W. Raymond, Çin ve Rusya’nın birkaç yıldır uzay alanında meşgul olduğunu ve tehdit odaklı bir yaklaşımla geniş bir uydu yelpazesi inşa etmeye devam ettiklerini belirterek Çin ve Rusya’nın uyduları körleştirebilen veya onlara zarar verebilen elektronik bozucular ve yer tabanlı lazer sistemleri kullandığını söyledi. “Çin’in yörüngede, diğer uyduları yakalamak için kullanılabilecek robotik kollu bir uydusu var. Her ikisinin de yörüngedeki uyduları yok edebilecek yer tabanlı füzeleri var. Ve Rusya’nın ayrıca bir mermi salan daha küçük bir uyduyu serbest bırakmak için açılan bir “yuvalayan bebek” uydusu var.” şeklinde konuştu.

Raymond, 2019 yılından bu yana uzay manzarasının çok değiştiğini, ABD’nin yalnızca astronot fırlatmakla kalmayıp iki ticari uzay şirketinin uzay turistleri üzerinde çalıştığını, ABD ve Çin’in Mars’a birer sonda gönderdiğini ve NASA’nın Mars’ta helikopter uçurduğunu vurguladı.

Raymond, ticari uzay sektöründeki özel yatırımın “uzayda ikinci bir altın çağı başlatacağını” kaydetti. “Uzay Sempozyumu’nda en son karşılaştığımız zamanı düşünürseniz, yörüngede yaklaşık 2.100 aktif uydu vardı. Bugün 4.900’den fazla var ve bu şaşırtıcı. Hepimiz maske takarken aktif uydu sayısı iki katına çıktı.” şeklinde konuştu.

Bu Yazıyı Paylaş
Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı - Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version