ABD Hava Kuvvetleri İlk Elektronik Harp Jetini Teslim Aldı

2 Dk. Okuma Süresi

ABD’li Havacılık ve savunma teknolojileri şirketi L3Harris Technologies, ABD Hava Kuvvetlerinin 10 adet sipariş ettiği EC-37B Compass Call elektronik harp uçağının ilkinin teslim alındığını duyurdu.

Şirketin belirttiğine göre, BAE Systems ve L3Harris Technologies, ilk EC-37B Compass Call uçağını ABD Hava Kuvvetlerine operasyonel testler için teslim etti.

Envantere alınan yeni EC-37B Compass Call uçaklarıyla 40 yıllık elektronik harp (EH) yeteneklerini ABD ve koalisyon hava, yüzey ve özel operasyon kuvvetlerine destek verme misyonunu genişletecek.

Görev sisteminin ana yüklenicisi BAE Systems, Compass Call görev sistemini Hudson’daki New Hampshire tesisinde üretiyor. Üretilen görev sistemi; düşman iletişimini, radarları, navigasyon sistemlerini ve düşman hava savunma sistemlerini kör edecek kapasitede. Yani düşman unsurların silah sistemleri ve komuta kontrol ağları arasındaki temel bilgi iletimini engelleyecek.

Platformun entegrasyon yüklenicisi olan L3Harris, Teksas Waco’daki hava aracı görevlendirme merkezinde tüm donanımı modern bir iş jeti olan Gulfstream G550’ye entegre ediyor. EC-37B, elektronik harp için, uzun gövde ömrü ve menzilin artırılması için artırılmış sürat, dayanıklılık ve yüksek irtifada çalışma kabiliyetine uygun olarak tasarlandı.

BAE Systems Başkan Yardımcısı Dave Harrold, “İlk EC-37B Compass Call’ın teslimatı, müşterimizin elektronik saldırı yetenekleri için büyük bir kilometre taşıdır.” ifadelerinde bulundu ve “ABD’yi savunma ve caydırıcılık konusunda önde tutmak için bu kritik elektronik harp sistemini teslim etmekten gurur duyuyoruz.” dedi.

L3Harris İstihbarat, Gözetleme ve Keşif Başkanı Jason Lambert ise “Ekibimiz, Compass Call’u daha geniş olan EC-130H’den Gulfstream G550’ye tamamen entegre etme gibi inanılmaz bir zorluğu başardı.” diyerek, “ABD Hava Kuvvetleri 40 yıllık EC-130H filosunu emekli ederken, son teknoloji EC-37B uçakları, ABD’nin gelecek nesiller için önemli elektronik harp görevlerini sürdürmesine olanak tanıyacak.” açıklamalarını yaptı.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Türkiye'nin en genç savunma sanayi yazarı
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version