ABD Almanya’dan 11.900 Kişilik Birliğini Çekiyor

2 Dk. Okuma Süresi

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Mark Thomas Esper, 29 Temmuz’da Pentagon’da düzenlenen basın toplantısında, Almanya’daki 11.900 kişilik birliğin geri çekileceğini açıkladı. Söz konusu çekilmeyle birlikte, ABD ordusunun Almanya’daki varlığı 36.000’den 24.000’e düşecek. Bu %33’lük bir azalma demek.

Birliklerin yeniden konumlandırma çalışmalarının birkaç hafta içinde başlayacağını belirten Bakan Esper, 24.000 kişilik birlik kaldığında bile Almanya’nın en fazla ABD personeline sahip NATO ülkesi olacağını ekledi. Çekilen birliklerden 5.600 personel yine Avrupa’daki diğer NATO üyesi müttefik ülkelerde konuşlanacak. 6.400 personel ise ABD’ye geri dönecek. Bütün bu sürecin birkaç milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Savunma Bakanı Mark Esper, bu çekilmenin NATO müttefiklerine daha az destek verileceği anlamına gelmediğini, tam aksine Karadeniz Bölgesi gibi doğuda yer alan stratejik noktalara konuşlandırılacağını söyledi. Aynı zamanda Belçika ve İtalya gibi ülkelere de konuşlandırma olabilir.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, söz konusu yeniden konuşlandırılmanın duyurulduğu gün Beyaz Saray’da gazetecilere konuyla ilgili açıklamada bulundu: “Artık enayi olmak istemiyoruz. Gücü azaltıyoruz çünkü faturalarını ödemiyorlar, çok basit.” Donald Trump uzun zamandır Avrupa ülkelerinin NATO için ayırdıkları paradan şikayetçi. Hatta NATO üyelerinin artık ittifakı sürdürmenin maliyetlerini karşılamak için ABD’ye çok fazla güvenmemesi gerektiğini söyledi. Trump, tüm NATO üyelerinin savunma harcamalarının GSYİH’in %2 oranınında olması gerektiğini vurguluyor.

ABD Savunma Bakanı Mark Thomas Esper

Halihazırda en fazla ABD ordusu personeline ev sahipliği yapan ülke açık farkla Japonya. Ardından Almanya geliyor. Almanya’yı ise Güney Kore takip etmektedir.

Türkiye ve Yunanistan arasında son dönemde Adalar Denizinde meydana gelen kriz sonrasında, Yunanistan ABD Ordusunu ülkesine resmen davet etmişti. Geçtiğimiz günlerde ABD Savunma Bakanlığı ile yapılan protokolle birlikte Yunanlılar, Girit Ada’sının ardından Dedeağaç, Selanik, Kavala, Stefanoviç ve Larissa’yı da “ABD” askerlerine üs olarak açtı. ABD’nin Almanya’daki birliklerinin yeniden konuşlandırılması ile bunun arasında bir bağlantı var mı? Takdiri değerli Turkish Defence Agency okurlarına bırakıyoruz.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version